FlexiBowl® – Flexibilis adagolórendszer

Mi is pontosan a FlexiBowl®?

A FlexiBowl® egy flexibilis adagolórendszer, ami tájolja és szeparálja az ömlesztett alkatrészeket, termékeket. A rendszer alapja egy szervomotor és egy impulzusgenerátor által mozgatott forgó tányér. Kiemelkedő sokoldalúságát és rugalmasságát a 6 különböző méret és a számtalan kiegészítő adja.

A FlexiBowl® segítségével lehetővé válik az alkatrészek adagolásának optimális kezelése, hogy minden ciklusban a lehető legtöbb alkatrész álljon rendelkezésre. A rendszernek köszönhetően javul az általános sebesség, nő a termelékenység és csökken az átállási idő.

Az alkatrészeket egy vagy több adagológarat gyűjti össze és helyezi el a tárcsán optimális helyzetben. Egy adott impulzusgenerátor és a forgó mozgások kombinációjának köszönhetően minden egyes alkatrész gyorsan elér egy stabil állapotot, így a robot általi felvétel és kiadás a lehető leghatékonyabb.

A FlexiBowl® koncepció

A FlexiBowl®-t sokféle gyártásban használják minden ágazatban, és minden egyes gyártóüzem sajátos igényeit kielégíti.

 

A FlexiBowl® jellemzői:

 • Tartós anyagok
 • Sokféle tárcsafelület az adott szilárdsági és tapadási igények kielégítésére
 • Vibrációs vagy szalagos garatok
 • Optimális formátumok és méretek a különböző folyamatokhoz és gyártósorokhoz
 • Opcionális elosztó szerszámok
 • Gyors ürítés lehetősége

Működési módok:

 • Hagyományos működés – a maximális precizitáshoz
 • FlexiTrack – a maximális termelékenységhez
 • Multiple Parts Feeding – akár 4 különböző termék kezelése a helyigény és költségek minimalizálásához
FlexiBowlKoncepció

Miért érdemes a FlexiBowl®-t választania?

Könnyen telepíthető adagoló

Egyszerűvé teszi az adagolási feladatok megvalósítását. Költséget és integrálási
időt spórolhat komplex feladatok és több különböző alkatrész adagolása esetén.

Felmerülő extra igények is megoldhatóak az eszközzel

Bármilyen robottal és képalkotó rendszerrel kompatibilis.

Kis helyen akár komplex adagolási feladatokat is képes megoldani

Az 1-300 mm-től az 1-300 g-ig terjedő alkatrészcsaládok egészét táplálhatja egyetlen FlexiBowl®, amellyel számos hagyományos rendszert helyettesíthet.

Egy eszközzel akár több alapanyag is adagolható

Bármilyen geometriájú, felületű és anyagú terméket képes kezelni.

Ők a FlexiBowl®-t választották, legyen ön a következő!

Referenciák

Gyakran ismételt kérdések

Milyen alkatrészeket lehet a FlexiBowl®-lal adagolni?

A FlexiBowl® kiválóan alkalmas nagyon sokféle méretű, felületű és anyagú alkatrész adagolására 1-300mm méret és 1-300g tömeg korlátok között. A kezelt termékek össztömege elérheti a 7kg-ot is. A FlexiBowl® az egymásba gabalyodó alkatrészeket is szét tudja választani. Más rezgetési technológiáktól eltérően a FlexiBowl® működését nem befolyásolja a termék dimenzióinak változatossága vagy a termék felületén levő sorják és más gyártási maradványok megléte.

Milyen a FlexiBowl® jellemző adagolási sebessége?
Az adagolás sebessége nagymértékben függ az alkatrészek fajtájától és optimális megfogási helyzetétől. Emellett hatással vannak rá a robot, a kamerarendszer és a megfogó jellemzői. Általánosságban elmondható, hogy az adagolási sebesség 20 és 50 db/perc között változhat. Különleges esetekben a teljesítmény ennél magasabb vagy
alacsonyabb is lehet.
Lehet a FlexiBowl®-lal kettő vagy annál többféle terméket adagolni?

Bizonyos alkalmazásokban ez a „Vegyes alkatrész adagolásnak” köszönhetően megoldható, mely során egy szegmentált tárcsával önálló zónákra osztjuk a készülék felületét. Felmerülő igények esetén kérjük, konzultáljon a kollégáinkkal.

Hogyan kapcsolható a FlexiBowl® egy robothoz?
A FlexiBowl®-t úgy tervezték, hogy bármilyen robothoz csatlakoztatható legyen. Erre a következő lehetőségek állnak rendelkezésre: Ethernet (TCP/IP, UDP, Ethernet/IP) és digitális I/O.
Miben különbözik a kétféle csatlakoztatási módszer?
A kétféle kommunikáció fő különbsége abban rejlik, hogy lehet-e rajtuk keresztül a FlexiBowl® mozgási paramétereit állítani. A TCP/IP csatlakozással a mozgás paraméterei közvetlenül a robot vezérlőjéből állíthatók, így az aktuálisan adagolt alkatrészektől függően a beállítási értékek változtathatók. A digitális I/O csatornán az ARS által külön erre a célra kifejlesztett pc-s programból  (”FlexiBowl® Parameters”) állíthatók a szükséges paraméterek. A digitális I/O-n keresztül a robot csak mozgási parancsokat tud kiadni.
Milyen megvilágítási lehetőségek léteznek?
A FlexiBowl®-t az alkatrészek detektálandó jellemzőitől függően el lehet látni háttérvilágítással és felső világítással. Az ARS elsősorban az infrás világításokat ajánlja. Az infra fényt szűrővel egyszerű kiemelni, ezáltal a rendszert nem befolyásolja a környezeti fény, mely a termékek detektálásánál zavaró lehet. Alternatívaként fehér és piros fényű világítások is rendelkezésre állnak.
Milyen kamerarendszerekkel kompatibilis a FlexiBowl®?
A FlexiBowl® minden robotvezérlésre alkalmas kamerarendszerrel kompatibilis: Fanuc, Epson, Cognex, Keyence, Sick, DataLogic, Sensopart, Omron, MVtec, stb.
Milyen parancsokat használhatunk?
A lehetséges mozgató parancsok a következők:

 • Mozgás – adott szögértékkel
 • Rázás – az óramutató járásával megegyező és azzal ellenkező irányba történő gyors ide-oda mozgás
 • Átfordítás – a tárcsát alulról meglökő impulzus feldobja és elfordítja a termékeket
 • Mozgás + Átfordítás – a két mozgás kombinált hatása jobb elválasztást és átfordítást eredményez
 • Mozgás + Átfordítás + Fújás – A fenti mozgásokat fújással kiegészítve a legapróbb alkatrészeket is el lehet távolítani az oldalfaltól.
Milyen kiegészítőkkel bővíthető a rendszer?
A FlexiBowl®-hoz rendelhető kiegészítők a következők:
Kefés terelő: ezzel a kefével eltávolíthatók a termékek az oldalfaltól
Ékes terelő rendszer: a tárcsa alatt elhelyezett ék segítségével elterelhetők az alkatrészek az oldalfaltól

Gyors leürítés: a FlexiBowl® kiürítésére szolgáló automata rendszer

Egyedileg bordázott tárcsa: egyedi megrendelésre készülő tárcsák
Vegyes adagolás: ennek köszönhetően egy FlexiBowl®-lal egyidejűleg különböző termékek is adagolhatók.
Lekerekített szélű tárcsa: A lekerekített szélű forgó tárcsa különböző színekben, textúrával és felületi tapadással kapható a FlexiBowl® 200, 350 és 500E típusokhoz.
Forgó tárcsa: A forgó tárcsa különböző színekben, textúrával és felületi tapadással kapható a FlexiBowl® 500, 650 és 800 típusokhoz.

Lehet cserélgetni a forgó tárcsákat?
A különböző anyagú és felületű forgó tárcsákat egyszerűen át lehet cserélni az adagolandó alkatrész jellemzőinek megfelelően (forma, szín és felületi minőség). Például, ha a termék hengeres műanyag, az elfordulást megakadályozó, tüskés felületű tárcsa használata ajánlott. Nagyon tapadós termékeknél (pl. gumi és szilikon membránok) az egyszerű leválasztást elősegítő, érdes felületű tárcsát célszerű használni. Bővebb információkért kérjük lapozzon bele a Letöltések oldalon található, a felületekről szóló kézikönyvbe
Milyen szoftver jár a FlexiBowl®-hoz?
A készülékhez gyárilag szállítjuk a ”FlexiBowl® Parameters” nevű pc-s programot, mellyel beállíthatók a mozgás paraméterei és az IP cím. Ezzel az alkalmazással mozgás szekvenciákat is készíthetünk, így kikísérletezhetjük a legmegfelelőbb parancs csomagokat.
Hogyan adagolja a FlexiBowl® az alkatrészeket?
A FlexiBowl®-hoz garatadagolót is illeszteni kell. A kamerarendszer által detektált alkatrész mennyiség alapján a garatadagoló parancsot kap az adagolásra. Ezáltal elérhető a termékek egyenletes eloszlatása a tárcsán, és megakadályozhatók a feltorlódások, melyek lerontják a rendszer teljesítményét. A felhasználó a szoftver paraméterek állításával szabályozhatja az adagolást, vagy közvetlenül vezérelheti a
garatadagolót is. Következésképpen az adagoló rendszer integrációja rendkívül egyszerű. Az ARS szortimentje a garatadagolók széles skáláját kínálja. Amennyiben a rendszer önállóságát fokozni kell, ki lehet egészíteni rázógéppel vagy futószalaggal is. Fontos leszögeznünk, hogy a termékek áramlásának megfelelő szabályozásához mindenképpen szükség van a garatadagolóra.
Milyen határidővel szállítják a FlexiBowl®-t?
A FlexiBowl® standard rendszer. A gyártási rendszerünk ATO (assembly-to-order – rendelésre történő összeszerelés) – stratégiát követ raktárkészleten levő alkatrészekből. A maximális szállítási határidő a rendelés visszaigazolásától számítva 4 hét.

Az olasz ARS 35 éve szállít különböző automatizálási megoldásokat az ipar különböző szegmenseibe. A fókuszban az innováció áll, többek között a robotika, gépi látás és roncsolásmentes röntgen technológia területén. A szabadalmaztatott FlexiBowl® termék több mint 10 éve van a piacon és világszerte több ezer eladott példány üzemel jelenleg is.

A GosTech közel 10 éve szolgáltat különböző ipari megoldásokat itthon és külföldön. A fő szakterületek az ipari kamera rendszerek, ipari szoftverfejlesztés, gyártás támogatás (PLC, Szervó, stb.), illetve különböző magas hozzáadott értékű automatizálási eszközök hazai forgalmazása.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Adja meg az adatait és felvesszük önnel a kapcsolatot, hogy megismerhessük az alkalmazását és segíthessünk a megfelelő rendszer összeállításában.